Krása čerstvých jahod...na míse ze zahrádky |
Obrázek na počátek léta
s jahodou lesní, jahodníkem truskavcem, trávnicí nebo s jahodníkem obecným.
Tyto rostliny ovšem nebyly předchůdci zahradních jahod.
K našim kulturním odrůdám přispěly až americké botanické jahodníky. Vlastí kulturních jahodníků je sice Francie, některé prameny uvádějí Holandsko, ale dnes pěstované ananasové jahody vznikly zkřížením chilského a virginského jahodníku.
K našim kulturním odrůdám přispěly až americké botanické jahodníky. Vlastí kulturních jahodníků je sice Francie, některé prameny uvádějí Holandsko, ale dnes pěstované ananasové jahody vznikly zkřížením chilského a virginského jahodníku.
K nám se jahodník dostal až na samém sklonku 19. století. Počátek 20. století znamenal i pokrok v konzervování. Jestliže se z divokých jahod dala svařit povidla (jsou poměrné „suché“),
jahody zahradní obsahují tolik vody, že její odpařování znamenalo mnohahodinovou práci.
Jahody neobsahují žádný pektin, takže k zahoustnutí muselo dojít pouze kondenzací.
Výsledek byl přitom nejistý, neboť jahody snadno podléhají plísním. Díky rozšíření tak zvaných patentních zavařovacích sklenic pronikla i do malých domácností konzervace sterilizací. Spíže pěstitelů jahod se začaly plnit jahodovým kompotem a jahodami ve vlastní šťávě – ve skle.
Doslova revoluci v oboru domácího zavařování způsobil ve 30. letech světový vynález českého chemika Ladislava Koldinského, a to výtažek pektinů z jablečných slupek a nedozrálých jablek, Koldinským nazvaný Petosa.
Výsledek byl přitom nejistý, neboť jahody snadno podléhají plísním. Díky rozšíření tak zvaných patentních zavařovacích sklenic pronikla i do malých domácností konzervace sterilizací. Spíže pěstitelů jahod se začaly plnit jahodovým kompotem a jahodami ve vlastní šťávě – ve skle.
Doslova revoluci v oboru domácího zavařování způsobil ve 30. letech světový vynález českého chemika Ladislava Koldinského, a to výtažek pektinů z jablečných slupek a nedozrálých jablek, Koldinským nazvaný Petosa.
Díky Petose mohly hospodyňky začít vyrábět marmelády i ze samotných jahod, bez přídavku jiného želírujícího ovoce, což předtím nešlo.